Perfectionisme loslaten: 11 Tips die je daarbij helpen

Perfectionisme, eerder schreef ik er al blog over het feit dat perfectionisme meer kost dan het oplevert. Maar gezien ik ook graag praktisch te werk gaan kon een artikel met tips om perfectionisme ook daadwerkelijk los te laten niet ontbreken. Want als er iets is wat mij meer vrijheid heeft gegeven, is het perfectionisme loslaten. Het kost vooral tijd en energie en die kun je wel beter gebruiken. Ik deel dus graag mijn tips om perfectionisme los te laten met je zodat jij, net zoals ik meer vrijheid gaat ervaren.

Perfectionisme loslaten: 11 tips

Perfectionisme loslaten is niet iets wat je van de één op de andere dag doet, dit is een proces wat tijd nodig heeft. Onderstaande tips kunnen je helpen om dit proces in gang te zetten. Ben jij klaar om perfectionisme los te laten? Lees dan onderstaande tips!

1. Leg de lat wat lager

Het is prima om doelen na te streven, maar als je lat zo hoog ligt dat het amper haalbaar is, kun je ‘m beter wat lager leggen. Goed is goed genoeg. Steven naar perfectie kost voornamelijk veel energie en tijd en het kost een hoop frustratie. Ben wat minder streng voor jezelf, verlaag je standaard en neem genoegen met goed.

2. Kijk naar het groter geheel

Perfectionisten kunnen zich helemaal verliezen in de kleinste details (been there, done that). Je schiet daarmee je doel voorbij. Houd daarom focus op het totaal plaatje, het groter geheel. Hoe belangrijk is dat detail? Doet het er echt toe? Is het noodzakelijk om aan te passen? Is het nu al functioneel?

Voorbeeld:

Als je een website wilt bouwen, maar je tijd verdoet met het zoeken naar het ‘perfecte’ lettertype is dit zonde. Je website functioneert óók als het lettertype nog niet precies is zoals je zou willen. Je kunt er beter voor zorgen dat je website in orde is en gebruikt kan worden, dat lettertype kan altijd nog worden aangepast.

3. Perfectionisme loslaten: accepteer imperfecties

Als ik een fout maakte in mijn bullet journal, scheurde ik het liefste de pagina eruit. Tegenwoordig doe ik dat niet meer, maar probeer ik de ‘fout’ op een leuke manier te maskeren of ik accepteer dat het niet helemaal is zoals ik in gedachten had.

Dit is voor mij een manier om perfectionisme los te laten. Juist het accepteren van het feit dat het niet precies is zoals ik zou willen, maakt het dat ik er steeds beter mee om kan gaan.

“Eigenlijk kun je maar beter heel veel fouten maken, want juist weten hoe iets níét moet is net zo belangrijk als weten hoe iets wel moet.”

4. Besef dat andermans manier óók goed kan zijn

Krijg jij helemaal de rillingen als je iemand een taak ziet doen op een manier die volgens jou niet ‘goed’ is? I feel you. Ik heb daar heel veel moeite mee gehad. Mijn manier zou de beste manier zijn, maar is dat ook zo?

Ik ben heel bewust los gaan laten dat de ander het nooit op mijn manier zal doen en dat andermans manier ook goed kan zijn. Het is dan misschien niet precies zoals ik het zou doen, maar dat maakt het niet direct ‘fout’.

Laat los dat anderen het anders doen, ieder doet het op z’n eigen manier en als het einddoel bereikt wordt, is dat altijd nog het belangrijkste.

5. Realiseer je dat het leermomenten zijn

Dat iets niet gaat zoals je verwacht had, betekend niet dat dit het einde van de wereld is. De uitspraak ‘van fouten kun je leren’ klinkt je vast niet onbekend en het is echt zo. Eigenlijk kun je maar beter heel veel fouten maken, want juist weten hoe iets níét moet is net zo belangrijk als weten hoe iets wel moet.

Schroom dus niet om het fout te doen, maar doe, experimenteer en leer ervan. Je kunt beter actie ondernemen en realiseren dat het beter anders kan, dan alsmaar blijven perfectioneren en uiteindelijk besluiten er toch niks mee te doen. Dat is zo zonde! Realiseer je dus dat fouten maken prima is en het je voornamelijk een stuk wijzer maakt.

6. Geef jezelf waardering

Perfectionisme loslaten gaat gepaard met het loslaten van de waardering van anderen. Perfectionisten zijn veelal zoekende naar waardering, ze willen het goed doen, laten zien wat ze kunnen, presteren. Maar wat als je niet langer afhankelijk bent van anderen, maar jij jezelf die waardering gaat geven?

Wat je doet is óók goed als anderen er niets van zeggen, zolang jij tevreden bent is het goed. Geef jezelf eens een schouderklopje, doe dingen zonder het te laten zien aan anderen, en waardeer je eigen werk. Het is heerlijk om niet langer te verlangen naar andermans bevestiging. Het gaat er niet om wat de ander vindt, het gaat erom wat jíj vindt.

Dit geldt ook voor dat stemmetje die continu vraagt: “Wat zouden anderen hier van vinden?” Who cares! Dit is jouw leven; laat het niet afhangen van ‘wat anderen zouden vinden’ maar volg je gevoel en doe wat voor jou het beste is.

perfectionisme loslaten

7. Verander je overtuigingen

Als je streeft naar perfectie kan dit te maken hebben met negatieve gedachten of overtuigingen, bijvoorbeeld:

  • Ik mag geen fouten maken
  • Ik kan dit niet
  • Ik ben niet goed genoeg

Maar ook onzekerheid kan een rol spelen. Door dit te veranderen kun je ook je perfectionisme aanpakken. Sta jezelf toe om fouten te maken en weet dat jij goed bent zoals je bent en ga wat meer geloven in jezelf. Draai bovenstaande overtuigen om en zeg juist:

  • Ik mag fouten maken, dat maakt me wijzer
  • Geen idee hoe, maar het gaat me lukken
  • Ik ben goed zoals ik ben

Overtuig jezelf ervan dat je het wél kunt. Onthoud ook dat de wereld niet vergaat als iets niet helemaal perfect is. Durf erop te vertrouwen dat goed, ook echt goed genoeg is.

Om onzekerheid te verminderen kan het helpen om aan je zelfvertrouwen te werken. Hoe zelfverzekerder jij bent van jezelf, hoe minder je afhankelijk wordt van de mening van anderen.

Vertrouw op jezelf, geloof in jezelf en wees minder streng voor jezelf.

8. Zet een timer

Perfectionisme kost heel. veel. tijd. Echt heel veel. Wat mij helpt is om een timer te zetten. Als ik bijvoorbeeld een blog bericht wil publiceren, kan ik veel tijd verloren laten gaan met het zoeken naar een passende afbeelding. Dat is zonde, want die tijd kan ik wel beter gebruiken.

Wat ik nu doe is een bepaalde tijd voor mezelf stellen, op de tijd dat de timer af gaat zou het klaar moeten zijn. Natuurlijk komt het soms voor dat ik toch wat meer tijd nodig heb, maar het is vooral een fijne bewustwording. Je wordt je bewust van de tijd en wordt eraan herinnert hoe veel tijd je al met iets bezig bent.

Ook een strakke planning kan fijn zijn! Want hoe meer tijd je jezelf geeft, hoe meer tijd je ervoor zult nemen.

“Wat wil jij bereiken? Wat zijn je doelen? Je wensen? Herinner jezelf hier aan als je te veel focus legt op details; draagt dit bij aan je doel? Nee? Probeer het dan los te laten en te focussen op wat er wél toe doet.”

9. Perfectionisme loslaten begint met bewustwording

Als jij je bewust wordt van je perfectionisme is het ook makkelijker om in te grijpen. Het gaat soms zo geleidelijk aan, maar als ik mezelf erop betrap dat ik in perfectionisme blijf hangen terwijl het eigenlijk al goed is, probeer ik dit direct te stoppen.

Ik rond af het af zonder te veel met de details bezig te zijn of ik ga iets anders doen zodat ik er later met een frisse blik naar kan kijken. Dit geld bijvoorbeeld ook met poets werk, hierin kan ik ook nog wel eens doorschieten. Maar zodra ik me hiervan bewust ben, probeer ik dit direct te veranderen.

10. Herinner jezelf regelmatig aan je doel

Wat wil jij bereiken? Wat zijn je doelen? Je wensen? Herinner jezelf hier aan als je te veel focus legt op details; draagt dit bij aan je doel? Nee? Probeer het dan los te laten en te focussen op wat er wél toe doet.

Het bewust zijn van wat je wilt bereiken kan een fijne stok achter de deur zijn, hoe minder tijd jij besteed aan perfectionisme, hoe eerder je het doel zult bereiken.

Dat wil niet zeggen dat je alles maar af moet raffelen, maar wel dat je je meer bewust mag worden van wat je daadwerkelijk wil en je te realiseren dat die details eigenlijk helemaal geen toegevoegde waarden hebben.

11. Vertrouw op jezelf

Weet dat jij goed bent zoals je bent, dat je geliefd bent, dat je het goed doet en dat je er mag zijn. Dat je fouten mag maken, mag leren en dat je waardering niet afhankelijk is van hoe perfect jij de dingen doet. Vertrouw op jezelf dat jij er mag zijn, dat je mag stralen, mag leven. Geloof in jezelf, laat jezelf zien en weet dat jij er mag zijn.

Je kunt beter een keer vallen omdat je wel de stap gezet hebt, dan altijd maar in twijfel blijven wachten en nooit te weten komt wat er allemaal voor je ligt. Juist door stappen te durven zetten die eng zijn, zul je groeien.

Perfectionisme loslaten gaat niet vanzelf

Je zult wellicht merken dat perfectionisme loslaten in het begin erg gepaard gaat met weerstand. Want als je altijd gestreefd hebt naar perfectie, is het niet niks om te accepteren dat goed ook gewoon goed genoeg is. Toch levert dit je uiteindelijk veel op: je krijgt er meer rust, ruimte, energie en tijd voor terug. Daarnaast zorgt het voor een hoop minder frustratie.

Probeer dus stappen te ondernemen om perfectionisme los te laten en ga dwars door de weerstand heen. Hoe vaker je er mee bezig bent, hoe makkelijker het wordt.

Wil je hier nou graag wat hulp bij? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking! Ik help je graag om dit los te laten zodat je meer vrijheid gaat ervaren.

Perfectionisme loslaten: lukt het jou? En wat helt je daarbij? Laat het weten in een reactie!

 

VOLG POSITIEVELING VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

perfectionisme loslaten
Bewaar deze blog op Pinterest!

Plaats een reactie