Waarom perfectionisme je meer kost dan het oplevert

Als ik naar mezelf kijk ben ik altijd een echte perfectionist geweest. Ik werd boos als het niet had uitgepakt zoals ik in mijn hoofd had, als het niet ‘perfect’ was moest het opnieuw, ik ging altijd veel te lang door tot het ‘perfect’ was. Maar ik stelde ook veel dingen uit, of nam een afwachtende houding aan want ja; het was nog niet perfect. Met perfectionisme heb ik het mezelf meermaals onwijs moeilijk gemaakt. Want ik streefde vaak naar iets wat niet haalbaar was, en dat is vermoeiend. Heel vermoeiend. Herkenbaar? Dan is deze blog zeker wat voor jou.

Waarom perfectionisme je meer kost dan het oplevert

Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik doorsla in perfectionisme. Als ik dit bij mezelf herken probeer ik het ook zo snel mogelijk los te laten want ik heb inmiddels gemerkt dat het me vooral heel veel kost en weinig oplevert.

Het kost me frustratie, geduld, boosheid, soms zelfs verdriet. Het houdt me tegen in dingen die ik wil doen, het zorgt ervoor dat ik zaken blijf uitstellen, onzeker ben over mijn kunnen en soms maar niet met iets begin omdat ik bang ben dat het niet gaat lukken zoals ik wil.

Het houdt me dus vooral tegen; in het leven, in mijn onderneming, in het behalen van mijn doelen. En wat levert het me op? Juist, niet zo heel veel. Daarom heb ik voor mezelf ook besloten dat ik perfectionisme wil loslaten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is moeilijk om te stoppen als het ‘goed’ is, ook al zie ik nog allerlei verbeterpunten. Het is moeilijk om tevreden te zijn over iets wat in mijn ogen nog zo veel verbetering nodig heeft.

Maar aan de andere kant: het zorgt er voor dat ik meer voor elkaar krijg, sneller en meer actie onderneem, meer kan bereiken (want perfectionisme kost naast frustratie ook bakken vol tijd). En dat is ook precies de reden waarom ik dit aan ben gaan pakken.

View this post on Instagram

Perfectionisme – velen hebben er last van. Ik ben er daar één van, hoewel ik het gelukkig steeds beter kan loslaten. Perfectionisme is iets wat je behoorlijk kan belemmeren. Je verliest jezelf in details die anderen niet eens zien 😅. Daarbij kost het veel tijd, energie en frustratie en zul je altijd blijven streven naar ‘beter’. . . Weet je hoe veel rust het geeft als je accepteert dat goed – goed genoeg is? 😌 Positieveling.nl was in mijn ogen nog niet perfect toen ik het lanceerde. Toch deed ik het. Het was goed genoeg. Als ik dat niet had gedaan was ik nu waarschijnlijk nog steeds de website aan het perfectioneren. En waarom? Want het ziet er goed uit, het functioneert en áls ik nog iets wil aanpassen kan dat ieder moment van de dag. . . Wat ik wil zeggen is, stop vaker voordat het in jouw ogen perfect is. Laat je niet belemmeren door perfectionisme maar onderneem actie! Good enough is the new perfect 🙌🏼 . . Ben jij perfectionistisch? Hoe zorg jij dat het je niet belemmerd? 🙃 #positieveling #perfectionisme

A post shared by Nathalie Verberne (@positieveling) on

Het maakte mijn leven onnodig moeilijk (en die van anderen ook)

  • Had de kapper mijn haar te kort geknipt? Dan zat ik huilend op mijn kamer, was ik onwijs boos op de kapper en wilde ik het liefst een week mijn kamer niet uit.
  • Deed een collega een bepaalde taak anders dan ik? Dan voelde ik frustratie omhoog komen en kon ik niet wachten tot de collega klaar was en ik het ‘beter’ kon doen.
  • Was mijn vriend bezig met huishoudelijke taken? Het liefst keek ik van een afstandje mee om te controleren of hij het ook echt wel ‘perfect’ deed.
  • Moest ik samenwerken met een klasgenoot? Dan zorgde ik ervoor dat ik degene was die het eindproduct moest leveren zodat ik zeker wist dat het ook echt goed was.
  • Had ik een schrijffout gemaakt in mijn bullet journal? Dan scheurde ik de pagina eruit.

Zoals je kunt zien maakte ik het niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen erg moeilijk. Tegenwoordig merk ik dat ik er wel beter mee om kan gaan.

Een paar weken terug ben ik hier in Portugal naar een kapper geweest die slecht Engels sprak. In plaats van dat de puntjes eraf waren, was er zo’n 10 centimeter van mijn haar geknipt. Al gauw heb ik dit losgelaten, geaccepteerd zoals het is en heel vaak tegen mezelf geweest: “dat groeit wel weer aan.” En guess what? Achteraf was ik alleen maar blij dat dit zo was uitgepakt want stiekem vind ik dit veel leuker dan die lange lokken.

Dit geldt ook voor de manier hoe mijn vriend bepaalde dingen doet; ik kan nu loslaten dat hij het op zijn manier doet en dat dat goed is.

Het geeft niet alleen mijn omgeving, maar vooral mezelf heel. veel. Rust. Het is zó fijn om makkelijker met zulke zaken om te kunnen gaan. Het scheelt een hoop energie en frustratie en dat is heerlijk.

Bewustwording is de eerste stap

Om perfectionisme aan te pakken is het in het in eerste instantie belangrijk dat je je bewust wordt van het moment dat je streeft naar perfectie. Want pas als je je bewust wordt van je gedrag, kun je er ook daadwerkelijk wat aan doen.

Als ik nu merk dat ik te lang met iets bezig ben omdat ik het nog niet goed genoeg vind probeer ik het heel bewust los te laten. De wereld vergaat niet, het is altijd nog mogelijk om het aan te passen en het is belangrijker dat iets gedaan is dan dat het ook echt perfect is. Deze denkwijze helpt mij om perfectionisme los te laten.

Wat zit er achter?

Belangrijk is ook om te achterhalen wat er achter dat stuk perfectionisme zit; waarom wil je zo graag dat het perfect is? Is dit onzekerheid? Behoefte aan controle? Bang dat anderen je erop afrekenen als het niet ‘perfect’ is?

Dit is wat bij mij een grote rol speelde:

  • Onzekerheid, angst om te falen
  • Behoefte aan controle
  • Het geeft een gevoel van veiligheid
  • Beperkte overtuigingen (ik kan dat niet, ik doe het nooit goed, ik mag geen fouten maken)

Door te weten wat er achter zit, kun je ook eens gaan kijken naar hoe je het kunt aanpakken. Bij mezelf is het heel belangrijk om de beperkte overtuigingen om te buigen en om onzekerheid te verminderen. Ik zeg dus regelmatig tegen mezelf dat ik het wél kan en dat ik fouten mág maken. Want dat is juist waar ik het meeste van kan leren; weten hoe iets niet moet is namelijk net zo belangrijk dan weten hoe iets wel moet.

Behoefte aan controle is sinds ik goed in mijn vel zit sowieso al een stuk minder. Dit komt omdat ik de controle over mezelf en mijn leven weer meer terug heb waardoor ik ook minder behoefte heb aan het controleren van dingen om me heen. Dat scheelt al veel en geeft me ook veel rust.

“Als ik nu merk dat ik te lang met iets bezig ben omdat ik het nog niet goed genoeg vind probeer ik het heel bewust los te laten. De wereld vergaat niet, het is altijd nog mogelijk om het aan te passen en het is belangrijker dat iets gedaan is dan dat het ook echt perfect is.”

Laat perfectionisme los en leef voluit

Perfectionisme kost je dus meer dan dat het je oplevert. Het zorgt voor frustratie, vermoeidheid, stress. Het houdt je tegen om voluit te leven, om knopen door te hakken, dromen achterna te gaan, te doen wat je zo graag wil doen. En dat is zo zonde!

Het leven is echt een stuk leuker als je perfectionisme los durft te laten. Als je gewoon tevreden durft te zijn met dat wat er is, geloofd in jezelf en niet alles wil controleren. Het zorgt ervoor dat je met minder stress door het leven kunt, meer gaat bereiken en sprongen vooruit gaat maken. Want al met al, houdt het je vooral kei hard tegen.

Ik merk dat mijn leven een stuk aangenamer is sinds ik me bewust ben van mijn perfectionisme en het met regelmaat bewust loslaat. Het zorgt ervoor dat ik weer meer voor elkaar krijg, tevreden ben over wat ik doe en makkelijker ben in de omgang. Het geeft zo veel rust en ruimte als je sneller tevreden bent en genoegen neemt met ‘goed’.

Voor nu hoop ik dat – als jij je in dit onderwerp herkent – ik je wat heb mogen aanwakkeren bij je en je meer bewust bent van jouw perfectionisme en wat dit je allemaal kost. Binnenkort zal ik een blog delen met praktische tips om perfectionisme los te laten zodat je ook echt aan de slag kunt.

Hoe ga jij om met perfectionisme? En wat helpt jou om dit los te laten? Laat het weten in een reactie!

 

VOLG POSITIEVELING VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

 

Bewaar deze blog op Pinterest!

perfectionisme

Plaats een reactie