Persoonlijke ontwikkeling: 9 Manieren om dit te stimuleren

Persoonlijke ontwikkeling – steeds meer mensen houden zich er mee bezig, maar wat houdt het precies in? En hoe kun je meer aandacht geven aan persoonlijke ontwikkeling zodat je echt kunt gaan groeien? Sinds het afgelopen jaar ben ik veel bezig met persoonlijke ontwikkeling, wat me absoluut geholpen heeft om beter in mijn vel te komen zitten en mezelf beter te leren kennen. Ik deel er vandaag graag meer over!

Persoonlijke ontwikkeling – 9 Manieren om dit te stimuleren

“Het gebied van de persoonlijke ontwikkeling betreft alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in zakelijke omgeving. Persoonlijke ontwikkeling vindt het hele leven plaats.” Aldus Wikipedia.

Persoonlijke ontwikkeling heeft dus – zoals het woord ook zegt – alles te maken met jezelf en jouw leven en gaat je leven lang door. Het is niet zo dat je op een dag kunt stoppen met zelfontwikkeling omdat je alles geleerd hebt, zou mooi zijn maar dat is dus niet het geval. Iedere dag valt er wel wat te leren!

Niet gelukkig, niet ongelukkig – gewoon prima

Hoewel lang niet iedereen ongelukkig is, is ook zeker niet iedereen gelukkig. Velen vinden het ‘gewoon prima’. Je leeft mee op de flow van de maatschappij, doet wat er verwacht wordt en leeft je leven zonder al te veel stil te staan bij jezelf.

Persoonlijke ontwikkeling gaat erom dat jij je juist meer gaat richten op jezelf en jouw welzijn. Dat je bewuste keuzes maakt, meer dingen doet die JIJ leuk vindt en niet wat mensen verwachten. Dat je jezelf beter leert kennen, je waarden en normen achterhaalt en meer zingeving in het leven ervaart. Het houdt in dat je beter voor jezelf gaat zorgen, confrontaties aangaat en bereid bent om aan jezelf te gaan werken en dingen anders te doen als dat nodig is.

Hoe je dat doet? Ik heb 9 voorbeelden voor je:

1. Kom vaker buiten je comfort-zone

Je comfort-zone is dat veilige, fijne plekje waar alles bekend is en we liever niet buiten komen. Zonde! Want juist buiten je comfort-zone kun je groeien. Probeer iedere week iets te doen wat buiten je comfort-zone ligt. Wat dit precies is, is afhankelijk van jouw situatie.

Dit kunnen dingen zijn als:

 • Alleen reizen met de trein
 • Een gesprekje aangaan met een vreemde
 • Iemand bellen in plaats van mailen
 • De hele dag geen social media gebruiken
 • Jezelf een (mid)dag vrij gunnen
 • Spontaan bezoekje aan een vriend(in)

Doe iets waarbij je weerstand voelt en ervaar hoe het is om hier dwars doorheen te gaan en het tóch te doen. Na afloop zul je trots zijn en voldaan; heerlijk is dat.

2. Ga er een weekendje (of langer) alleen tussenuit

Je komt pas écht tot jezelf en dicht bij jezelf als je alleen bent – en zeker als je dan ook nog in een vreemde omgeving bent. Dan móét je alles wel zelf doen. Enerzijds misschien beangstigend, anderzijds een heel mooi moment om te groeien. Juist omdat je niemand hebt om op terug te vallen zul je meer verantwoordelijkheden moeten nemen en op jezelf moet vertrouwen. De kans is groot, dat je het zelf ook allemaal wel weet. En zo niet? Dan zijn er vast mensen om je heen (of het internet) die je kunnen helpen.

Deze staat trouwens ook op mijn bucketlist. Echt alleen zijn voor langere tijd vind ik lastig, alleen reizen ook. Juist daarom wil ik dit zo graag doen. Laat weerstand een motivatie zijn om het wél te doen; gun jezelf die groei. (Ok. stiekem zei ik die woorden tegen mezelf, maar jij kunt er vast ook wat mee)

3. Zoek een fijne coach

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! Het kan zo fijn zijn als iemand van een afstandje met je meekijkt; iemand die je inzichten geeft, zorgt dat je gaat reflecteren. Iemand die vragen stelt waardoor je echt bij jezelf komt en op antwoorden komt waar je al jaren alleen de vraag van wist. Ja, het is waardevol. En een flinke boost voor je persoonlijke ontwikkeling!

Dat ik het afgelopen jaar zo gegroeid ben, heb ik mede aan mijn coach/therapeut te danken! Enneh, die kennis en tips geef ik graag aan je door!

Vraag gratis een kennismakingsgesprek aan >>

4. Ontdek wat jou blij maakt en doe dit vaker

Leven op automatische piloot is zo zonde – je mist zoveel om je heen! Wanneer je altijd maar doet wat er van je verwacht wordt en weinig stilstaat bij je eigen behoefte kun je uit het oog verliezen wat JIJ wilt. Bij persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om (opnieuw) te ontdekken wat je leuk vindt om te doen en waar jij blij van wordt. Heb je iets gevonden? Doe dit vaker!

Voor mij is dit:

 • Lekker creatief bezig zijn in mijn bullet journal
 • Bijkletsen met mensen die ik lief heb
 • Iets bouwen met Lego (heb je nog wat op zolder liggen? Ga eens wat bouwen! Zo rustgevend!)
 • Wandelen in de natuur
 • Lezen

Deze momenten probeer ik dus ook bewust, iedere week in te plannen.

5. Doe iets voor een ander

Ik kom weer even terug op de huidige maatschappij – maar we zijn tegenwoordig erg op onszelf gericht. Zomaar iemand helpen is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend, terwijl dit niet alleen voor de ander, maar ook voor jezelf heel fijn is! Het geeft een goed gevoel, bepaalde voldoening en wellicht ook een lach op je gezicht. Besef hoe fijn het is om te mogen geven – in plaats van alleen te nemen.

6. Zie moeilijke momenten als uitdagingen

Sinds ik weet dat vrijwel alle moeilijke momenten me iets te leren hebben, kom ik er veel makkelijker doorheen. De situatie is zoals het is – of jij nou in paniek raakt, erover gaat piekeren en denkt dat het nooit meer goed komt, óf dat je de situatie rustig bekijkt, nadenkt over een oplossing en probeert te achterhalen wat deze situatie jou mag leren.

Ik kan je wel zeggen dat die laatste manier een stuk fijner is. Door het te zien als een uitdaging en het op een positieve manier aangaat zonder te veel weerstand zul je zien dat het sneller voorbij is én dat je achteraf nog iets hebt kunnen leren. Je weet wel, zo’n situatie waarvan je achteraf zegt: ‘Het is maar goed dat het zo gelopen is.’ Door de verantwoording te nemen in zo’n situatie zul je groeien. Ga het aan – met volle angst vooruit.

Persoonlijke ontwikkeling

7. Mediteer (vaker)

Mediteren is een fijne manier om echt even tot jezelf te komen. Om echt even te voelen en in contact te komen met jezelf. Dit kun je doen in stilte of bijvoorbeeld met een geleide meditatie, mijn voorkeur gaat naar dat laatste. Ik gebruik al een jaar deze meditatie en vind ‘m nog steeds erg prettig.

De voordelen van mediteren is dat je gedwongen wordt om in het NU te leven. Je kunt je gedachten niet controleren maar je kunt wel proberen om je hoofd leeg te houden en alles wat in je op komt denkbeeldig uit je hoofd te laten waaien. Je zult merken dat je tot rust komt, dat je inzichten krijgt en meer positieve energie ervaart.

8. Lees zelfhulpboeken / luister podcasts

Niet iedereen is er fan van, maar ik vind het lezen van zelfhulpboeken heerlijk. De kennis en informatie helpt mij bij mijn persoonlijke ontwikkeling: het geeft me nieuwe inzichten die ik vervolgens zelf in de praktijk kan toepassen. Niet alles past bij me, maar veel is absoluut het proberen waard. Juist omdat iedereen een andere kijk op dingen heeft kan het inspirerend zijn om andermans verhaal, tips en tactieken te lezen.

Houd je niet zo van lezen? Er zijn tegenwoordig ook veel inspirerende podcasts waar je nieuwe kennis en tips kunt uithalen!

Boekentip: De kracht van betekenis – hoe zin te geven aan je leven

9. Ontdek wat je te bieden hebt aan de wereld

We zijn allemaal met een reden op aarde gekomen, we hebben allemaal wat te brengen, te vertellen, te doen. MAAR WAT? Ja, goeie vraag – dat kan even zoeken zijn voordat je daar achter bent. Het zit al in je, het hoeft er alleen nog maar uitgehaald te worden zodra jij het toelaat. Ga niet krampachtig op zoek naar jouw doel – maar probeer wel vaker stil te staan bij wat je écht wilt. Welke hobby, vaardigheid of prachtige eigenschap heb je waarmee je iets kunt bereiken?

Nogmaals: het zit al in je. Je hebt iets moois te bieden hier op aarde, schijn hier wat meer licht op en leef jouw mooiste leven. Je persoonlijke ontwikkeling wordt hierdoor gestimuleerd omdat je veel dichter bij jezelf komt.

Persoonlijke ontwikkeling gaat samen met een flinke dosis weerstand

Het is niet niks, om aan jezelf te gaan werken. Het is soms onwijs confronterend en het zal absoluut gepaard gaan met een flinke dosis weerstand. En ja, ook vanuit je omgeving. Probeer hier zo min mogelijk aandacht aan te geven. Word wat egoïstischer en kies bewust voor jezelf.

Juist als je de weerstand toelaat en er ondanks alles toch doorheen gaat zul je zien dat je groeit. Dat je sterker wordt, zelfverzekerder en liefdevoller. Dat het leven lichter, fijner en ontspannender wordt.

Persoonlijke ontwikkeling kost tijd, energie en doorzettingsvermogen – maar wat je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar:

Jezelf, in de puurste vorm.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem contact met me op, dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen!

 

VOLG POSITIEVELING VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

Plaats een reactie