Positief denken: dit is waarom het je verder gaat helpen!

Positief denken is het begin van een positiever leven. Echter is dit voor velen nog niet zo eenvoudig; je gedachten kunnen namelijk gauw afdwalen en je hebt er lang niet altijd invloed op.

Toch kun je jezelf trainen om positief denken eigen te maken. Dit is namelijk de basis van een leuker, makkelijker en fijner leven. Hoe je het aanpakt en waarom dit nou zo belangrijk is? Ik leg het je graag uit.

Positief denken: dit is waarom het je verder gaat helpen!

De hele dag door komen er gedachten door ons hoofd, dit overkomt je. Je hebt overigens wel een keuze wat je met die gedachten doet. Wanneer jij een negatieve gedachten hebt, zoals: “ik moet vandaag dit, dit en dit nog doen maar dat lukt me nóóit” – en jij gaat daar in mee, zul je het probleem alleen maar groter maken.

Uiteindelijk raak je overtuigd van deze gedachtegang en voel jij je angstig, negatief en word je meegezogen in het probleem. Dit is een vicieuze cirkel die je helemaal naar beneden kan halen.

Het is daarom belangrijk om negatieve gedachten te herkennen en ze direct om te buigen. Hier zal ik later in dit artikel meer over uitleggen.

Niets is van zichzelf goed of slecht

Een gedachten is van zichzelf niet negatief of positief / goed of slecht, een gedachten is er en jij geeft hier zelf verdere invulling aan. Je hebt zelf de keuze hoe je hier op reageert, hoewel dit natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan.

Het is makkelijk om met een negatieve gedachten mee te gaan, ergens voelt dit veilig en vertrouwd. Actie ondernemen om daadwerkelijk iets aan deze negatieve gedachten/situatie te doen is een stuk moeilijker dan klagen over het probleem en bevestiging vragen aan anderen. “Het is toch niet normaal dat ik zó veel moet doen, of wel dan?”

De bevestiging van anderen maakt jouw negatieve gedachten alleen maar groter en groter waardoor je uiteindelijk een probleem creëert wat helemaal niet zo groot had hoeven zijn.

De ‘negatieve’ situatie was niet veranderd, maar ikzelf en mijn denken over de situatie wel waardoor ik veel meer kan genieten van het leven.

Herken negatieve gedachten

Door negatieve gedachten te herkennen kun je ze ook onderscheppen en ombuigen, waarmee je kunt voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt.

Het begint allemaal bij bewustwording van je gedachten en deze realistisch te bekijken. Jij kunt namelijk kiezen hoe je met een gedachten, gevoel of situatie omgaat. Want zoals ik net al zei: niets is van zichzelf goed of slecht.

In plaats van je te laten leiden door angst, kun je ervoor kiezen te handelen vanuit liefde. Bij een negatieve gedachten heb je zelf de keuze wat je er mee doet: verdrink je in het probleem of ga je kijken naar een oplossing? Blijf je uren of dagen of piekeren, of pak je de situatie meteen aan?

Negatieve gedachten kunnen van alles zijn, zoals:

  • Het gaat me nooit lukken om de huur te betalen deze maand
  • De ander zal wel vinden dat ik het niet goed genoeg doe
  • Ik moet afvallen maar dat kan ik niet en daardoor blijf ik zo lelijk en dik
  • Het gesprek zal toch wel verkeerd aflopen, dat weet ik nu al
  • Wat zullen anderen van me denken? Ze lachen me vast uit

Wanneer je met deze gedachten meegaat, kun je je voorstellen dat je je niet beter gaat voelen. Integendeel. Het is daarom belangrijk om deze gedachten om te buigen naar iets positiefs. Zo train je jezelf in positief denken en wordt het steeds gemakkelijker.

Vervang bovenstaande zinnen bijvoorbeeld door:

  • Wat kan ik doen om deze maand extra geld te verdienen zodat het me gaat lukken de huur te betalen?
  • Ik doe dingen op mijn manier en dat is prima!
  • Het gaat me lukken om gewicht te verliezen; wellicht kan een personal coach me hierbij helpen zodat ik ondersteund wordt en zeker mijn doel ga halen
  • Ik ga mijn best doen en vertrouw erop dat het gesprek goed zal aflopen
  • Ik ben goed zoals ik ben en ik ben zelfverzekerd

Misschien voelt het in het begin onwennig en vraag je jezelf af wat je jezelf wijs probeert te maken. Dat is logisch: je systeem is namelijk totaal wat anders gewend. Juist om bewust bezig te zijn met je gedachten en te kiezen wat je er mee wilt, zal het steeds makkelijker worden om situaties op een positieve manier te benaderen.

Train jezelf in positief denken

Zie moeilijke situaties of gedachten niet meteen als negatief, maar als een uitdaging. Wat kun je doen zodat het wél lukt of wél gaat zoals je graag zou willen?

Wanneer je er bewust voor kiest om een situatie positief te benaderen, zal deze ook positiever uitvallen. Of je nou zegt dat het niet lukt, of dat het wel lukt: je hebt altijd gelijk. Net zoals een negatieve gedachten je nog meer negativiteit brengt, kan een positieve gedachten je helpen om je positiever te voelen.

Positief denken zorgt er namelijk voor dat jij je blijer voelt, meer kunt genieten en kunt kijken naar mogelijkheden en oplossingen. Het maakt je creatiever, het is geestverruimend en er zullen veel meer positieve dingen op je pad komen.

Door jezelf te trainen in positief denken, zal dit uiteindelijk een gewoonte worden. In het begin zal het vast even wat moeite kosten, maar deze investering is het meer dan waard. Uiteindelijk zul jij een stuk optimistischer door het leven gaan en moeilijke situaties niet meer zo snel zien als ‘moeilijk’ maar als ‘leerzaam’.

Het is niet hetzelfde als ‘je emoties wegstoppen’

Als het gaat om positief denken, wil dit niet zeggen dat negatieve gevoelens en emoties er niet mogen zijn. Je hoeft ze absoluut niet weg te stoppen! Waar het om gaat is de manier hoe jij hier mee omgaat.

Je kunt negatieve gedachten, gevoelens en emoties er gewoon laten zijn; zolang je er maar voor zorgt dat het niet de overhand gaat nemen of er in blijft hangen. Als jij in een vervelende situatie komt mag je hier best even van balen, stel jezelf daarna alleen een aantal vragen – zoals: ‘Wat kan ik NU doen om deze situatie aangenamer te maken?’, ‘Wat leer ik van deze situatie?’, ‘Hoe kan ik het oplossen en kan ik eventueel iemand om hulp vragen?’

Realiseer je dat jij invloed hebt op de situatie door te kiezen hoe je er mee omgaat. Ga je er met veel negativiteit doorheen, zal de situatie groter en moeilijker worden. Durf je het op een positieve manier te bekijken, dan zul je ervaren dat het sneller is opgelost en het achteraf wel meeviel. Wellicht heb je er ook nog een mooie les aan over gehouden!

“Positief denken zorgt er namelijk voor dat jij je blijer voelt, meer kunt genieten en kunt kijken naar mogelijkheden en oplossingen. Het maakt je creatiever, het is geestverruimend en er zullen veel meer positieve dingen op je pad komen.”

Positief (leren) denken. Hoe ging dit bij mij?

Als kind was ik onwijs pessimistisch en zag ik snel problemen en moeilijkheden. Toen ik op mijn 12e in een depressie raakte werd dit nog erger; ik zag het allemaal niet meer zitten. Op mijn 15e kreeg ik last van chronische pijnklachten in mijn rug, nek en schouders wat later de diagnose fibromyalgie werd. Tot mijn 20e ben ik vol frustratie en boosheid door het leven gegaan. Ik dacht altijd negatief, zag overal moeilijkheden en kon niet accepteren altijd pijn te hebben.

Toch ben ik me uiteindelijk gaan realiseren dat deze negativiteit de situatie alleen maar moeilijker maakte. Daarbij besefte ik dat er een kans bestond dat ik mijn leven lang pijnklachten zou hebben. Als dit dan toch altijd zo zou blijven, kon ik misschien beter proberen het beste van de situatie – en dus mijn leven te maken.

De situatie is niet veranderd, maar mijn kijk erop wel

Ik ging me richten op positiviteit en probeerde dit zelf in de praktijk toe te passen. Het lukte me steeds beter te kijken naar mogelijkheden, oplossingen en leerde luisteren naar mijn lichaam. Doordat ik positief leerde denken, werd mijn leven een stuk aangenamer. En dat, terwijl de pijn nog steeds aanwezig was.

De ‘negatieve’ situatie was niet veranderd, maar ikzelf en mijn denken over de situatie wel waardoor ik veel meer kan genieten van het leven.

Het belangrijkste om te leren is dat jijzelf, ongeacht welke situatie, een keuze hebt hoe je hiermee omgaat. Benader je dit vanuit angst en negativiteit, óf vanuit liefde en mogelijkheden? De keuze is aan jou!

Lukt het jou om positief te denken? Hoe pak jij dit aan? Laat het weten in een reactie!

Plaats een reactie