Wat is de relatie tussen zelfvertrouwen en positiviteit?

Zelfvertrouwen is voor iedereen belangrijk – toch hebben veel mensen last van onzekerheid wat het leven net wat lastiger kan maken. Ik kreeg via Instagram de vraag of positiviteit kan bijdragen aan meer zelfvertrouwen en daar wil ik vandaag wat meer over delen.

Wat is de relatie tussen zelfvertrouwen en positiviteit?

Zelfvertrouwen is de mate waarin jij geloofd in je eigen kunnen. Je weet welke sterke en minder sterke kanten je hebt en bent bereid om hier op een goede manier mee om te gaan of om dingen aan te pakken die je graag wilt veranderen. Je geeft duidelijk je grenzen aan, je vertrouwt op jezelf, zegt nee als dit nodig is en je laat je niet zomaar van je stuk brengen.

Klinkt lekker toch, zelfvertrouwen hebben. Maar.. hoe dan?! Niet voor iedereen is deze houding vanzelfsprekend – voor mij was dit ook lang onbekend terrein. Ondertussen heb ik veel mogen leren en is mijn zelfvertrouwen gegroeid, mede omdat ik nu zo positief in het leven sta.

“Positievelingen zeggen vaker ‘Fuck it’ op een positieve manier – in de zin van: GEEN IDEE HOE, MAAR IK GA ERVOOR!”

Hoe positiviteit bijdraagt aan meer zelfvertrouwen

Wanneer je positief in het leven staat en alles op een optimistische manier bekijkt ben je vaak ook veerkrachtiger, sterker en meer oplossingsgericht. Je weet negatieve gedachten of situaties op een reële manier te bekijken en denkt in mogelijkheden. En als je iets spannends moet doen? Tja, dat is toch vooral heel leerzaam en een mooie stap buiten je ‘comfort-zone’?

Als je negatief in het leven staat is dit anders. Je ziet snel problemen (die natuurlijk jou weer moeten overkomen), praat liever over de vervelende situatie dan dat je ‘m oplost en ziet snel beren op de weg. Anderen hebben naar jouw idee altijd een mening over je en je doet het vast niet goed genoeg.. Nieuwe dingen? Nee, bah! Liever niet! Gaat toch fout.

Ik wil niet persé zeggen dat negativiteit zorgt voor minder zelfvertrouwen – ik ken namelijk genoeg negatievelingen die behoorlijk zelfverzekerd zijn. Maar wat ik wel wil zeggen is dat positiviteit absoluut wél bijdraagt aan méér zelfvertrouwen.

Meer zelfvertrouwen dankzij positiviteit

Als jij leert om op een positieve manier naar het leven te kijken, zul je ook gaan inzien dat uitdagingen eigenlijk super leuk (en leerzaam!) zijn. Je zult ervaren dat grenzen aangeven en nee zeggen niet arrogant of egoïstisch is, maar dat dit bijdraagt aan ‘goed voor jezelf zorgen’. Problemen kun je sneller doorgronden, je haalt er een les uit én je bedenkt hoe je het kunt oplossen zonder het groter te maken. Als je ‘s morgens in de spiegel kijkt lach je vriendelijk en je bent oprecht tevreden met wat je ziet. Negatieve emoties laat je toe maar weet je ook te twisten en de kleinste dingen maken je dolgelukkig.

Een optimist heeft óók problemen, maar blijft hier minder lang in hangen. Positievelingen zeggen vaker ‘Fuck it’ op een positieve manier – in de zin van: GEEN IDEE HOE, MAAR IK GA ERVOOR! Niet de ‘Fuck it’ van: Ok. Laat maar. (see the difference? ;))

“Een optimistische kijk naar het leven maakt je leven makkelijker, mooier en betekenisvoller. Tegelijkertijd helpt het je om dichter bij jezelf, bij de kern te komen.”

Je kunt je wellicht voorstellen dat je met een positieve mindset, ook zelfverzekerder wordt. Je laat je niet meer leiden door die negatieve stemmen ‘dat je het toch niet kunt’, ‘dat anderen je zullen uitlachen’, of ‘dat het sowieso fout gaat’. Je durft op jezelf en jouw kracht te vertrouwen. Gaat uitdagingen aan en laat daarbij het oordeel van anderen los – jij weet wel beter. Dit maakt het dat je minder snel moeilijkheden uit de weg gaat en dingen gaat aanpakken.

Als jij aan je mindset gaat werken, gaat ook je zelfvertrouwen omhoog

Wat ik ervaren heb is dat zodra je gaat werken aan je mindset of aan persoonlijke ontwikkeling,  tegelijkertijd je zelfvertrouwen verbeterd. Positiviteit en zelfvertrouwen gaan hand in hand – dus om de vraag te beantwoorden: positiviteit kan absoluut bijdragen aan meer zelfvertrouwen! Tips hoe je gemakkelijk je zelfvertrouwen kunt vergroten, die deel ik later met je 🙂

Kun jij nou wel wat meer zelfvertrouwen en/of positiviteit gebruiken in je leven maar weet je niet precies hoe je het moet aanpakken? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan, dan kijken we samen hoe ik je kan helpen!

Ervaar jij meer zelfvertrouwen door positiviteit? Laat het weten in een reactie!

 

VOLG POSITIEVELING VIA FACEBOOK & INSTAGRAM

Plaats een reactie