Review: De kracht van betekenis – hoe zin te geven aan je leven

De kracht van betekenis is een boek geschreven door Emily Esfahani Smith De titel sprak me meteen aan, juist omdat ik steeds meer opzoek ben naar de diepgang in het leven. Want vroeger begreep ik hier niets van. Het hele geboren worden, leven op aarde, doodgaan.. Ik vond het maar niks: wat was het doel?

Hoewel ik meer vrede heb met het leven en ook beter begrijp hoe het in elkaar steekt is ‘de zin van het leven’ toch iets wat me bezig houdt. De tekst ‘De kracht van betekenis – hoe zin te geven aan je leven’ sprak me daarom meteen aan.

Review: De kracht van betekenis – hoe zin te geven aan je leven

De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. In De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. Niet geluk maar betekenis maakt het leven de moeite waard.

Op basis van recent onderzoek en inzichten uit de (positieve) psychologie, filosofie en literatuur laat Esfahani zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook geeft ze praktische voorbeelden, vaak uit onverwachte hoek. Om erachter e komen hoe je je leven zin geeft voerde ze veel gesprekken, onder anderen met een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut.

Goed onderbouwde informatie en veel onderzoek

Emily begint het boek met een voorwoord waarin ze beschrijft hoe ze zelf altijd op zoek is geweest naar de zin van het leven. De schrijfstijl is erg fijn en je leest er – ondanks dat er veel informatie op je wordt afgevuurd – redelijk makkelijk doorheen.

Het boek is verdeeld in een aantal, uitgebreide hoofdstukken die de pijlers van zingeving beschrijven. Emily Esfahani Smith deelt veel verhalen van mensen die ze is tegengekomen waardoor dingen sneller te begrijpen zijn. Daarnaast deelt ze heel veel wetenschappelijke onderzoeken – zowel van jaren terug als redelijk recente. Alle informatie is dus goed onderbouwd, de onderzoeken worden duidelijk uitgelegd.

Dit, in combinatie met de vertelde verhalen maakt het fijn te lezen en de informatie kun je goed plaatsen en opnemen. Hoewel er veel informatie in het boek staat, blijft het leuk om te lezen.

Sommige informatieve boeken kunnen al snel saai en stoffig worden maar dat is bij ‘De kracht van betekenis’ zeker niet het geval.

De kracht van betekenis

De pijlers van zingeving

De pijlers van zingeving worden uitgebreid uitgelegd. Wanneer je verder in het boek zit wordt er nog regelmatig iets uit de vorige hoofdstukken aangehaald wat ik erg prettig vindt. Door de herhaling kun je sommige dingen beter plaatsen en blijft het beter hangen.

1. Erbij horen

Het gevoel erbij te horen is een belangrijk aspect omtrent een zinvol leven. Dit kan gaan om een relatie, vriendschappen, fijne collega’s of familie. We hebben allemaal behoefte aan begrip, erkenning en bevestiging. Wanneer we dit niet krijgen en een gevoel ervaren er niet bij te horen kan er een eenzaam, ongelukkig gevoel worden ervaren.

2. Een doel hebben

Een doel geeft je iets om voor te vechten, om voor te werken of voor te leven. Het zorgt ervoor dat je minder snel opgeeft omdat je weet waar je het voor doet. Wanneer je een doel hebt haal je meer voldoening uit wat je doet en het zorgt ervoor dat je makkelijker met tegenslagen om kunt gaan.

3. Verhalen vertellen

Door je verhaal te delen wordt het makkelijker om er mee om te gaan. Je leert om van een afstandje naar de situatie te kijken en te relativeren. Daarnaast helpt dit om verschillende gebeurtenissen in ons leven met elkaar te koppelen wat zorgt voor inzichten en begrip. Het helpt om zin te geven aan de wereld – want jouw verhaal, kan een inspiratie zijn voor een ander. Daarbij: je leert inzien wat jouw plaats in de wereld is.

Ook het luisteren naar mensen die verhalen vertellen, lezen van een verhaal of het kijken van een film kan helpen om jouw verhaal te verwerken.

4. Transcendentie

Een transcendente of mystieke ervaring geeft het gevoel dat je boven jezelf uitstijgt. Dat je realiseert hoe klein je eigenlijk bent in dit universum. Hoewel dit kan zorgen voor een kleinzerig gevoel, zorgt het tegelijkertijd voor een gevoel van verbinding met iets groters.

Dit kan gaan om een prachtig uitzicht in de natuur, een adembenemend concert of het bekijken van een prachtig schilderij.

Hoewel deze situaties in de huidige maatschappij steeds minder worden door stress en haast is het belangrijk deze momenten juist op te zoeken. Het geeft een magisch gevoel.

De kracht van betekenis

Conclusie

De pijlers van zingeving staan in De kracht van betekenis duidelijk uitgelegd. Daarna volgt nog een hoofdstuk over groei, zinculturen en een conclusie waarin alle gelezen informatie aan elkaar wordt geknoopt.

Hoewel veel dingen voor mij wel bekend waren heb ik er ook veel van het boek ‘De kracht van betekenis’ kunnen leren. Het boek zet je aan het denken over je eigen leven en op welke manieren jij zin geeft aan je leven. Het geeft inzichten over hoe je dingen anders, of misschien wel beter kunt doen.

Ben jij zoekende naar ‘de zin van het leven’ of wil je graag wat meer leren over betekenis geven aan het leven dat je hebt; dan is ‘De kracht van betekenis’ een absolute aanrader.

 

Volg Positieveling via Facebook & Instagram

Een reactie plaatsen