Waarom je vandaag nog ‘de eerste stap’ zou moeten zetten

Ken je dat? Je hebt een grote taak of nieuw project waar je aan wilt beginnen maar je hebt totaal geen overzicht. Je hebt geen idee waar je moet beginnen en hoe je het allemaal bol moet werken. Hierdoor raak je gedemotiveerd en is de kans groot dat je gaat uitstellen. De tip die ik je kan geven? Zet vandaag nog de eerste stap!

Klinkt lekker simpel he? Ik ga er in dit blog bericht graag dieper op in!

Waarom je vandaag nog ‘de eerste stap’ zou moeten zetten

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je mee begint, het belangrijkste is dát je begint. Of het nou gaat om een verhuizing, het beklimmen van een berg, koken van een uitgebreide maaltijd, beginnen aan een nieuw project; bij alles draait het om die eerste stap.

Tijdens onze vakantie in Portugal stonden we voor een stuk rots waar we omhoog moesten klimmen. Terwijl ik ervoor stond om die rots te bestuderen en te bekijken waar ik mijn handen en voeten zou kunnen neerzetten leek het echt onmogelijk. Hetzelfde gold voor mijn vriend; ook die zag ook niet hoe we omhoog moesten komen.

Uiteindelijk ben ik gewoon wat gaan doen. Ik zette mijn voet op de rots en keek waar ik me kon vasthouden. Uiteindelijk was ik redelijk snel en zonder veel moeite boven; zodra je eenmaal begint, zie je uiteindelijk vanzelf hoe je het beste kunt lopen. Terwijl ik boven stond, stond mijn vriend beneden nog te bedenken hoe hij boven zou komen. ‘Je moet gewoon de eerste stap zetten! De rest wijst zich dan wel!’ Riep ik naar hem. En zo klom hij naar boven.

‘Inderdaad, als je eenmaal begint dan zie je wel waar je naartoe moet.’

En weetje: zo werkt dat dus met alles.

We willen alles overzien. Vanaf het begin

We hebben allemaal wel zo’n moment waarbij je naar hetgeen wat je moet doen kijkt en denkt: ‘Hoe krijg ik dit óóit voor elkaar?!’. Dit kan zó overweldigend zijn dat de moed je in de schoenen zakt met als gevolg dat je gaat uitstellen. Het is niet te overzien, te groot en te veel waardoor je het gevoel hebt dat je het niet kunt.

Op zo’n moment is het dus van belang om de eerste stap te zetten, om gewoon ergens te beginnen. Eigenlijk maakt het niet zo veel uit waarmee je begint, je zult merken dat als je eenmaal bezig bent, je meer structuur en overzicht krijgt. Ook zul je ervaren dat het minder moeilijk/ zwaar/ veel is dan je in eerste instantie dacht.

Lees ook: Positief denken: dit is waarom het je verder gaat helpen! >>

Je moet even een knop om zetten

Als je eenmaal in een waan zit dat het je niet gaat lukken en je geen motivatie hebt is het best lastig om toch gewoon te beginnen. Dit is echt een kwestie van die knop omzetten en overgaat tot actie. Zolang jij naar hetgeen wat je moet doen blijft staren en blijft denken dat je het niet kunt, zal het niet makkelijker worden.

Juist door die knop om te zetten en te beginnen zul je merken dat het wel meevalt en dat je al snel overzicht creëert. Dit geeft ruimte in je hoofd zodat je alles weer wat beter kunt overzien.

Het gevolg daarvan? Het wordt allemaal een stuk behapbaarder. Zodra je weer overzicht hebt en je alles kunt plaatsen lijkt je taak ineens een stuk minder ingewikkeld. Net zoals ik met weinig moeite de rots beklom terwijl ik vooraf echt geen mogelijkheden zag om omhoog te komen.

“Terwijl ik boven stond, stond mijn vriend beneden nog te bedenken hoe hij op de rots zou komen.

‘Je moet gewoon de eerste stap zetten! De rest wijst zich dan wel!’ Riep ik naar hem. En zo klom ook hij uiteindelijk naar boven.”

Word bewust van je gedrag

Je zult eerst moeten leren om de ‘concentratieloze-ik-weet-niet-waar-ik-moet-beginnen’ modes te herkennen. Om bewust te worden van je gedrag. Als je herkent dat je ongemotiveerd naar je werk aan het staren bent, probeer dan zo snel mogelijk te schakelen en over te gaan op actie.

Wat kun je doen om jezelf te motiveren? Door de eerste stap te zetten!

Hoe vaker je dit doet, hoe meer je er aan gewend raakt en hoe makkelijker het wordt.

Je zult weerstand ervaren

Je systeem is er niet aan gewend om actie te ondernemen als jij zonder motivatie, onderuitgezakt naar je laptop zit te staren. Als jij je bedenkt om toch de eerste stap te zetten, kan het best zijn dat je weerstand voelt. En gedachten hebt als: ‘Ja, dat heeft toch geen zin. Ik overzie dit niet’, of ‘het hoeft over twee dagen pas af te zijn dus ik doe het morgen wel’ of – in mijn geval – ‘ik zoek wel naar een andere route om op die rots te komen’.

Je systeem (lees: je ego) houdt je in dit geval tegen; die vindt het wel lekker om daar een beetje zielig en moedeloos te zitten staren. Dit is ook waardoor je weerstand voelt. Jouw systeem ‘snapt’ het ook niet als je dus wél actie onderneemt, want dit ‘klopt’ niet met je gevoel.

Het is de kunst om de weerstand tegen te gaan en toch echt de eerste stap te gaan zetten. Je zult ervaren dat je een energie switch maakt en jij je al snel weer wat gemotiveerder voelt.

Zet de eerste stap, de rest komt wel

Hoewel het allemaal makkelijk klinkt, weet ik uit ervaring dat dit best lastig kan zijn. Maar ik weet ook dat het werkt. Dat het écht helpt om gewoon te beginnen. Om ergens in je taak de eerste stap te zetten. De rest – zoals overzicht, structuur en duidelijkheid – komt echt wel. En dit krijg je niet als je maar naar die hoge berg blijft kijken. Dan lijkt het eindresultaat nog heel ver weg.

Maak het jezelf gemakkelijk en begin! Waarbij ga jij vandaag de eerste stap zetten?

2 gedachten over “Waarom je vandaag nog ‘de eerste stap’ zou moeten zetten”

  1. Zo. Dat heb je weer héél mooi verwoord. Daar kan iedereen wel wat mee. Erg positief. Daar word ik blij van ?.
    Heel veel succes ????

    Beantwoorden

Plaats een reactie